Zostałeś zalogowany. Za X sek. strona zostanie przeładowana.
×zamknij
Korzystaj z serwisu jako: Dzięki temu otrzymasz treści dopasowane do Twoich potrzeb.
Zobacz również:
< powrót

Kuchenne inspiracje | Muzyczne smaki | 6/6

rodzaj: rozgrzewające
poziom: gimnazjum, szkoła ponadpodstawowa

Skomponuj menu koncertu - przystawki, zupę, danie główne i desery, kończąc na zestawie francuskich serów i owoców

fot. panache 2620, flickr, CC BY 2.0
Włoski kompozytor Gioacchino Rossini szczycił się, że skomponowałby muzykę nawet do listy prania. Niestety nigdy opera z takim librettem nie wyszła spod jego pióra. Natomiast Leonard Bernstein, amerykański kompozytor, pianista i dyrygent, z powodzeniem użył przepisów kulinarnych z XIX wiecznej książki kucharskiej autorstwa Émile Dumonta jako tekstów do cyklu pieśni. Tak w roku 1948 powstaje cykl La bonne cuiusine, w którego skład wchodzi:
1. Plum Pudding - Puding śliwkowy
2. Queues de Boeuf - Ogon wołowy
3. Tavouk Gueunksis - Pierś kurczaka po turecku
4. Civet à Toute Vitesse - Królik w błyskawicznym tempie

 

 

Zadanie 1

Posługując się książką kucharską, stwórz kompozycję w oparciu o tekst przepisu. Możesz wykorzystać cały tekst lub poszczególne słowa, dźwięki, które towarzyszą procesowi gotowania, składniki potrawy, naczynia i przybory kuchenne.

Zadanie 2

Skomponuj menu koncertu - przystawki, zupę, danie główne i desery, kończąc na zestawie francuskich serów i owoców. Stwórz program koncertu, na który składać się będą utwory skomponowane na podstawie przepisów kuchennych.

Smacznego słuchania!

 

Barbara Kinga Majewska 

drukuj pdf

zobacz również:

Smaki i gusta | Muzyczne smaki | 1/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Słowo gust wywodzi się od łacińskiego gustus - smak. Gust rozumiany jest jako indywidualne i subiektywne poczucie piękna i harmonii

Nietypowe połączenia | Muzyczne smaki |3/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Czasami szczypta chili w filiżance gorącej czekolady sprawia, że znany nam doskonale smak odkrywamy na nowo, a odrobina soli w lodach karmelowych dodaje im nieoczywistej świeżości

Dwa zmysły | Muzyczne smaki | cz. 2/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Zmysł smaku i zmysł słuchu różnią się od siebie pod wieloma względami. Są odpowiedzialne za percepcję różnych bodźców, ale również reagują na te bodźce według własnych zasad

Smakowe podróże | Muzyczne smaki | 4/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Czy muzyka węgierska zabrzmi tak ostro, jak może smakować prawdziwy węgierski gulasz?

Nie baw się jedzeniem! | Muzyczne smaki | 5/6 +dodaj do schowka
Nauka
Ćwiczenia i zabawy

Bawienie się jedzeniem nie należy do ładnych zwyczajów, ale jeśli warzywa można potraktować jako źródła dźwięku, to dlaczego nie mogłyby posłużyć do gry?