Czasami szczypta chili w filiżance gorącej czekolady sprawia, że znany nam doskonale smak odkrywamy na nowo, a odrobina soli w lodach karmelowych dodaje im nieoczywistej świeżości

Muzyka XX wieku obfituje w nieoczywiste połączenia brzmień, gatunków i form. Nie od razu takie połączenia przypadały słuchaczom do gustu. Jednak czasami szczypta chili w filiżance gorącej czekolady sprawia, że znany nam doskonale smak odkrywamy na nowo, a odrobina soli w lodach karmelowych dodaje im nieoczywistej świeżości.
Tematy i pytania do dyskusji
Jakie połączenia brzmień, artystycznych osobowości lub gatunków wydają się wam niemożliwe, a jakie byłyby wymarzone?
Jakie połączenie smaków byłoby nie do przełknięcia, a w jakim moglibyście się rozsmakować?
Zadanie
Ten punkt nie musi łączyć się z konkretnym zadaniem, ale może - zależy to od inwencji twórczej nauczyciela - np. zaproponować pracę w parach dobranych na zasadzie najbardziej odległych gustów muzycznych.
Barbara Kinga Majewska