Słowo gust wywodzi się od łacińskiego gustus - smak. Gust rozumiany jest jako indywidualne i subiektywne poczucie piękna i harmonii

Powiedzenie De gustibus non est disputandum jest parafrazą hiszpańskiego powiedzenia Sobre los gustos no hay disputo. W rozpowszechnionej dziś łacińskiej wersji użył go Jean Anthelme Brillat-Savarin, francuski pisarz żyjący na przełomie XVIII i XIX wieku. Brillat-Savarin był wybitnym gastronomem i gastrozofem, autorem traktatu teoretycznego Fizjologia smaku.
Smak to również jeden z pięciu zmysłów. Rozróżniamy 5 podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Rodzimy się z pozytywną oceną smaku słodkiego i negatywną oceną smaku gorzkiego. Biologicznie sens naszych smakowych sympatii i antypatii wyjaśnić można w prosty sposób - słodkie pokarmy dostarczają nam energii, czyli podtrzymują życie, natomiast wiele substancji o gorzkim smaku jest trujących. Mimo tych prostych zależności, nasze preferencje smakowe potrafią być bardzo zaskakujące.
Powiedzenie De gustibus non est disputandum odnieść można do naszych upodobań w sferze sztuki, jak i jedzenia. Gusta i smaki każdego z nas nie powinny podlegać dyskusji, a rozmawiając na ich temat nie powinniśmy sprzeczać się na temat wyższości jednego gustu nad drugim. Można natomiast, a nawet powinno się rozmawiać o tym, co wyróżnia nasz gust, co go kształtuje i jak zmieniał się on z czasem.
Zadanie
Przygotuj krótką prezentację swojego gustu muzycznego. Wybierz trzy utwory, które najlepiej go reprezentują.
Tematy i pytania do dyskusji
Jaki gatunek muzyczny, utwór, twórca lub brzmienie instrumentu niezmiennie trafia w twój gust?
Czy jesteś otwarty na poznawanie smaków diametralnie różnych od tych, w których gustujesz?
Co ukształtowało Twój muzyczny smak? Jak zmieniał się z czasem?
Co ukształtowało Twoje upodobania kulinarne? Jak zmieniały się z czasem?
Czy coś łączy wasze gusta muzyczne i kulinarne? Czy zmieniały się w tym samym czasie? Co je ukształtowało?
Barbara Kinga Majewska